pondělí 27. července 2009
Jelikož jsem si při ježdění v Alpách hned první den zasurfoval ve slídě, opuce a dalších zajímavých horninách, dostala moje stařičká a milená helma Giro Targa dost na kokos. Vzhledem k tomu, že opravdu na jízdu bez kvalitní helmy nevěřím a tahle mě v podstatě zachránila moji krásnou hlavičku (Alpy z helikoptéry jsou jistě prima), rozhodl jsem se podívat po vhodném nástupci. Svěřím se tedy znovu firmě Giro (má moje sympatie) a po projetí katalogu se můj palec zastavil na straně s HEXkou a XENkou. U XENky mě odradila ničím zásadním nevyvážená cena a po vyzkoušení jsem hodil cash na stůl a bral HEXku v černé mat barvě. Mírná odbočka k samotnému nákupu, po prozkoumání regálů s přilbami v Radotínském BIKE and SKI shopu jsem objevil přesně tu velikost co jsem chtěl ovšem se zajímavou cenovkou kde místo standartních 2,3k byla cvaklá špatná cenovka na 1,9k. Celou jsem ji prohlíd a dostal jsem se k zjištění že je to cenovka k jinému modelu. Čtyři kila se vždy hoděj tak jsem ji teda vzal, zamířil k obsluze a fakt mi ji za tuhle cenu prodali. Tak trochu výsměch, ale řikat jim to nebudu jsem přece z řad pražských Pepíků.

Giro HEX představení (aneb trocha opisování):
Hex™ nabízí spojení oblého moderního designu a charakteristických rysů přilby do terénu – všestrannosti a účelnosti. Nejlepší volba pro jezdce hledající robustní přilbu, která podrží na jakýchkoli trailech.

K reklamnímu textu bych podotkl, že přilba je full in-mold konstrukce a to i v zadní partii přilby kde se to zas tak moc nevidí, tudíž lépe chrání zátylek a mám z ní prostě lepší pocit.

UPÍNACÍ SYSTÉM Roc Loc® 4
KONSTRUKCE In-mold
VENTILACE 21 otvorů
VLASTNOSTI P.O.V.™ nastavitelný štítek
BARVY Black/Green, Matte Black, Matte Brown/Teal, Matte Olive 45 Camo, Matte Titanium 45 Camo
VELIKOSTI Super Fit™ S (51–55 cm), M (55–59 cm), L (59–63 cm)
Giro HEX vs XEN:
Obě přilby jsem měl na hlavě a s každou jsem si měl možnost projet testovací kilometřík. Obě perfetně padnou a na hlavu by ji snad mohl dát každý s normální škeblí (což vylučuje vlakové hrdiny).

HEXka měla lépe nastavitelný štítek, dobře mi seděla, odvětrání super a její agresivní design mě víc zaujal.

XENka se dala líp upravit na hlavě, perfektně seděla, možná horší odvětrání a design mě tolik neseděl. Je to jako by technici Gira vzali HEX a přifoukli ji a zaoblili rohy, podobný problém mám u aut BMW holt mám radši ostrý hrany. Oproti XEN má plast protažen i na boční lem přilby (lepší boční tuhost a ochrana hlavy)

I když výrobce tvrdí že obě mají stejný systém upnutí, není tomu tak. HEX má jedno poutko (rozdělené v půly na obě strany) kolem uší svedené dovnitř a provlečené plastovým dílem v prostředku zadní části přilby (jako to měla moje stará TARGA). Kdežto XEN má na každé straně upnuté poutko přimo do bočního lemu přilby. Při nasazování XENU tak odpadá nutnost podívat se zda máte poutko správně na prostředku, protože jinak helma bere za uši a je posazená mírně na štorc.

Vítězně z klání pro mě nakonec vyšla HEXka. Má atraktivnější design, lepší přední štítek, perfektně sedne na hlavu, lépe v parných dnech odvětrá zapařenou hlavu a i cena (kdy je v ofiko cenách o 1,2k levnější) hraje výrazně pro HEX.

Giro HEX full day v sedle:
Přilbu jsem měl možnost testnout na včerejším bikování po krásách berounského kraje (cca 50km). Výjezdy, sjezdy, velmi slunné počasí, pár koňárů od nízko položených větví a hlavu plnou éček po koncertu Drei Sisters (bohužel nic moc, zato Debil Heads mňam - třeba sepíšu recku). Po celý výjezd se jenom potvrdilo co jsem sepsal o pár řádek výše. Hlava byla v přilbě jak v bavlnce, příjemně odvětraná, všechny rány od větví jsem ve zdraví přežil prostě žádnej problém. Možná jeden by tu byl, v průběhu cesty mě klofla vosa do lalůčku kua jedna, holt chtělo by to ještě na uši nějaký ty plácačky.

Giro HEX resume:
Giro prostě umí a tahle přilba má u mě našláplo na tři roky full time ježdění (pak jí měním za novou, Giro potažmo Progress dává slevu jako kráfa).

PIECE

1 komentářů:

Čuli řekl(a)...

Super minirecenze,dík, zrovna o ní přemyšlím a vidím že je to jasná volba.. =))

Okomentovat

Vítame staré i nové známé

Moje Motto: Všechno v životě se dá okecat.

MASAKRÓZNÍ KOMIX
RYCHLÉ DŽÍPY
jako malej jsem kvůli němu kradl tatíkovi Peláč

Jen co bude možnost sťehuju se do Vancouveru, skorem bych jel hned :))

Trochu starší bikový videjko z TOČNÝ ale furt mě nepřestává bavit.

Kdo chce umět jezdit na XC musí bejt i řádně natrénovanej tak jako maníci z NSMB

About Me

Duchna
Kolejní Flákač a Looser, zatím bez reálného pocitu pro co žít a kam směřovat.
Zobrazit celý můj profil

Štítky

Počítadlo